Materiaal

Kunststof of glas?


Brillenglazen zijn in te delen in twee hoofdgroepen: organisch (kunststof) en mineraal (glas).

Standaard minerale brillenglazen worden bijna niet meer verkocht. Met de toepassing van nieuwe zeer breukvaste en lichtgewicht kunststoffen geven deze brillenglazen een veel hoger draagcomfort dan dat het geval is bij minerale brillenglazen. Hoe lichter de bril hoe hoger het draagcomfort!

Voorzien van coatingen en/of veredelingen krijgen kunststof glazen een goede krasbestendigheid. Ze zijn leverbaar in vele kleuren en verschillende ontspiegelingen.

 

Ontspiegeling


Een ontspiegeling zorgt ervoor dat hinderlijke reflecties in de glazen worden weggenomen. Deze reflecties kunnen afkomstig zijn van gewoon daglicht, omgevingsverlichting (TL of schemerlampen) maar ook in het verkeer van koplampen van tegenliggers. De reflectie beïnvloedt de helderheid van het zien.Er zijn verschillende soorten reflecties die allemaal als hinderlijk worden ervaren door de brildrager.

Het doel van ontspiegelingen is dus tweeërlei: ten eerste neemt de helderheid van het brillenglas toe en ten tweede zorgt de ontspiegeling ervoor dat de ogen van de brildrager zichtbaar zijn.

 

Bij een ontspiegeling worden één of meerdere laagjes op het glas aangebracht om de reflecties aan het glasoppervlak te verminderen. Normaal reflecteert ±7% van het licht, zodat slechts 93% van het zuivere licht ons oog bereikt. Van die 7% reflecties bereikt een aanzienlijk deel het oog als 'vals licht'. Deze reflecties kunnen hinderlijk zijn, maar tijdens autorijden in het donker zelfs gevaarlijk, als de koplampen van tegenliggers dubbel of driedubbel lijken.